Szabaduljunk meg a penésztől egy életre, még a festés előtt!

Lakókörnyezetünk felfrissítésének egyik elmaradhatatlan része a falak felújítása, átfestése. Persze ezen munkálatoknál a végeredmény az elsődleges, mégis rendkívül fontos külön gondot fordítanunk az előkészítésre, hogy munkánk gyümölcsét még évekig zavartalanul élvezhessük anélkül, hogy ronda penészfoltok rontanák el a látványt.

Ha a kezelendő falfelület megfelelő állapotban van, tehát a korábbi festék jól tapad a falhoz, csak felületi penészről beszélünk. Ez esetben könnyebb dolgunk van, a penész lemosása után nincs is más teendőnk, mint hogy megkezdhetjük a penész gátló falfestés.

Penészmentesítés – kezdő lépések

Elengedhetetlen a fal megfelelő előkészítése, azonban a munkálatok megkezdése előtt gondoskodjuk a saját biztonságunkról: használjunk porvédő maszkot! Ugyanis a felület kaparása során szétszóródó spórák károsak lehetnek ránk nézve, és a lakásban további területek fertőzéséhez vezethetnek. Ezt a veszélyt minimálisra csökkenthetjük, ha benedvesítjük a falat és nem szárazon kezdjük meg a sószerű kivirágzások és egyéb szennyeződések eltávolítását, valamint a fal érdesebb részeinek lecsiszolását.
Legyünk minél alaposabbak! Fontos, hogy körültekintően járjunk el a penészmentesítés során, és véglegesen megszüntessük a penésztelepeket, melyek láthatatlan spórák millióit árasztják magukból. Ne feledjük, ha kellő lelkiismeretességgel járunk el, úgy a jövőben többet nem kell hasonló beavatkozásokat végeznünk.
Ajánlatos a megtisztított falat először fungicid penészölővel lealapozni.

Még a munka ezen fázisában végezzük el –amennyiben szükséges- a felület kémiai módosítását, valamint a fal impregnálását és esetlegesen a vakolat megerősítését is. Ezek a feladatok komolyabb szaktudást igényelnek, ezért amennyiben segítségre szorul, bátran kérje ki szakember véleményét. De fordulhat segítségért a forgalmazó vevőszolgálatához, esetleg a szaküzlet eladójához is.

A penészmentesítés során szükséges technikai lépések

Mivel vegyszerekkel dolgozunk, valamint különböző szennyeződések keletkezhetnek a penészmentesítő munkálataink során, javasolt védelmet biztosítani a közelben elhelyezkedő bútorok és más értéktárgyak sérülésének elkerülése érdekében. Erre a célra kiválóan alkalmasak a járható, létrázható takarófóliák, és a festő ragasztószalagok. Amennyiben csak kisebb felületről van szó, alkalmazhatjuk a költséghatékonyabb, egyszerű hullámpapírt is.

Drótkefe vagy acélkaparó segítségével tisztítsuk meg a falat a régi festékrétegtől. Majd csiszolópapírral munkáljuk meg úgy, hogy minél simább felületet kapjunk. Sajnálatos módon előfordulhat, hogy a vakolat az idő folyamán oly mértékig elöregedett, vagy salétromossá vált, hogy a munkálatok során erősen hullani, mállani kezd. Ez esetben a legbölcsebb, ha egészen a tégláig eltávolítjuk a rossz minőségű vakolatot, és újravakoljuk az érintett területet.

További fontos teendők

Javasolt mély alapozó használata a régi, porózus falak nedvszívó hatásának csökkentése érdekében. A legjobb, ha már az alapozó is tartalmaz penészölő hatóanyagot, ezt a tulajdonságot a termék leírásban keressük. Ezek jobbára színtelen, gyorsan száradó anyagok, melyek megerősítik a vakolatot és segítik a felhordott falfesték jobb tapadását, azonban nincsenek negatív hatással a fal természetes lélegzésére.

Az itt leírt útmutatás betartásával sikeresen hajthatja végre a penészmentesítést otthonában, és egy éltre megszabadul ettől a kellemetlen „faldísztől”.