Plazmavágó berendezés | A levegő csodája

A plazmavágó berendezés a napjainkban kapható egyik legjobb szerkezetek. Tekintsünk most kicsit bele, hogyan is működik és mivel.
A plazmavágó berendezést plazmagáz üzemelteti. A gázkeveréket a plazma előállítására, vagy vágásra alkalmaznak. A plazavágó berendezés használata során a plazmavágás két fő fázisa a plazmagyújtás és a plazmavágási fázis.

A plazmavágó berendezés gázai feloszthatók gyújtásnál és vágásnál használt gázokra. Ezek különböznek a gázok típusának és áramlási mennyiségének szempontjából. A vágó berendezés gázai mellett a plazmaégő kialakításától függően lehetnek még segédgázok, illetve víz.
A plazmavágó berendezések plazmavágási folyamatát két fő tényezőre tudjuk felosztani. Az egyik a plazmagyújtási, a másik pedig a vágási fázis.
A műveletnél alkalmazott gázok is feloszthatók a gyújtásnál, illetve a vágásnál alkalmazott gázokra.

A plazmagáz nagymértékben befolyásolja a vágás gazdaságosságát és annak minőségét.
A plazmavágó berendezés a különböző munkadaraboknak köszönhetően különböző gázokat igényelnek. Az eljáráshoz felhasznált gáz kiválasztásánál figyelembe kell venni a gáz mechanikai, és fizikai értékeit, a jó vágási minőség, és sebesség elérése céljából.

A plazmavágó berendezés esetén az oxigént általában plazmagázként használják. Nagy vágási sebességet eredményez. Alacsonyan ötvözött és ötvözetlen acélok vágásához a legjobb.

A plazmavágó berendezés a levegőt plazmagázként ötvözetlen, gyengén-, és erősen ötvözött acélokhoz valamint alumínium vágásához használják. A gyakorlatban a kézi plazmaív vágás egyik meghatározó gáza. Vékony lemezek esetén előszeretettel alkalmazzák. Hátránya, hogy a levegő a magas nitrogén tartalom miatt növeli a vágott felület nitrogén tartalmát. A hegesztésnél porozitást okozhat a nitrogén.

És végül nézzük a nitrogént, hogyan hatnak a plazmavágó berendezés működésére. A nitrogén plazmagázként való használata lehetőséget biztosít a vágás gyors és oxidmentes elvégzéséhez. Alkalmazható vékonyabb lemezek esetén is. Hátránya, hogy a vágott él barázdált lesz. A vágott élek párhuzamossága nem oldható meg vele.

A plazmavágó berendezések működnek továbbá hidrogén, argon gáz, nitrogén-hidrogén és argon- hidrogén-nitrogén gázkeverékek segítségével is.

Plazmavágó berendezésről itt tud bővebben olvasni.