Hasznos tippek kültéri falfesték választásához

Homlokzati azaz kültéri falfestékek, mi teszi elengedhetetlenné?

Az életteli, gyakran a mostanáig elterjedtnél jóval figyelemfelkeltőbb színekkel festett, tagolt épület homlokzatok nem pusztán dekorativitásuk miatt bírnak jelentőséggel , feladatuk az épületek külső felületének megóvása szempontjából is szignifikáns, továbbá az épületek gondozottságát is mutatják a tökéletes homlokzati felületek amelyet kültéri falfesték felhasználásával óvhatjuk. E különösen ellenálló védőréteg hosszas élettartamának alapkövetelménye a körültekintően előkészített falfelület, így kulcsfontosságú, hogy a megfelelő helyreállításokat, pótlásokat és egyéb módosításokat a homlokzat lefestését megelőzően kell végrehajtani, annak érdekében, hogy házunk fala kifogástalan és szemet gyönyörködtető legyen hosszú idő elteltével is.

Kültéri falfesték

Kültéri falfesték

Mit tartsunk szem előtt, mikor kültéri falfestéket választunk?

Az ideális módon megvalósított homlokzati festésnek így hát – a dekorációs szerepén túl – a falfelület, a vakolat és mindemellett a komplett épületszerkezet megóvásának feladatát is szintúgy teljesítenie kell. A prioritást élvező és egyik legjelentősebb prevenciós tulajdonság a nedvesedés megelőzése. Az eredményes kültéri falfesték hatásosan képes meggátolni, hogy az esővíz, valamint a benne oldott különféle maróhatású anyagok elérjék a falszerkezetet és ott bárminemű eróziót okozzanak. Amennyiben ez mégis bekövetkezne, az felületi deformálódást, felhólyagosodást is előidézhet.

Érdemes tudni a kültéri falfestékekről, hogy:

A kültéri falfestékek nagy része ugyanakkor a csapadékot többé-kevésbé áteresztik, átereszti, tehát hatást gyakorol a falfelületek folyadékháztartására. A megfelelő kültéri falfesték ismérve, hogy csak kis mértékben engedi át a nedvességet, és a csapadék elmúltával hamar megszárad. Azonban esőtlen, nyárias időjárás alkalmával nem korlátozza az épületszerkezetek belső nedvességének kifele történő távozását, tehát páraáteresztő tulajdonsággal rendelkezik. A tartósan nyirkos falfelületen nem mellesleg a levegőben szálló szennyezőanyagok vastag porbevonatot hoznak létre, ami elnyelni a nedvességet, ezáltal jelentősen előmozdítja a festékréteg pusztulását. Így magától értetődő, hogy egyszer időszerűvé válik, hogy az összes homlokzati bevonat helyreállításra kerüljön, és pedig ha mód van rá még azt megelőzően, hogy a bevonatfajta adalékanyagainak krétásodása számottevő mértékben indulna meg.

Néhány gondolat a meszes kültéri falfestékekről

Mellettük szól, hogy felhasználásuk egyszerű, speciális eszközöket nem követel meg applikálásuk, vízzel való oldhatóságuknak köszönhetően környezetkímélő kültéri falfestékek, kiváló a színtartósságuk és a fedőképességük, továbbá a víztaszító tulajdonságuk. Ellenük szól az aránylag magas páradiffúziós ellenállásuk, melynek következtében csak ott alkalmazhatók, ahol a falszerkezet kielégítően szigetelt a vizesedéssel szemben; és a fagyveszélyességük, melynek okán kizárólag +5 °C feletti hőmérsékleten vihetők a felületre.

Pár szóban a szilikát alapú kültéri falfestékekről

Alkalmazhatók régi és új, klasszikus és könnyű ásványi vakolatok esztétikus védelmére, a szükséges, helyes alapozást követően. Gipszes és akrilos alapokra nem applikálható falfesték. Vegyi úton kötnek az alaphoz, ennek következtében strapabíró, időjárás-rezisztens, impozáns festékek. Páradiffúziós képességük kiváló, a befejezett festés korrekciója azonban nehézkes. Relatív alacsony áruk miatt használatuk gyakori a műemlékvédelem terén, de egyre gyakrabban akadhatunk rájuk az épület-felújítások alkalmával is.

Egy-két tudnivaló a szilikon bázisú homlokzati falfestékekről

A szilikonfestékek vizes alapú, szilikongyanta kötőanyagot használnak. Az alaphoz remekül tapadnak, kedvező a fedőképességük, az UV sugárzással szembeni ellenállásuk, kiváló páraáteresztők, ugyanakkor vízállóak is. Épületfizikai tekintetben a legideálisabb paraméterekkel bíró kültéri falfestékek. Hidrofób tulajdonságuknak hála a csapadékot a legcsekélyebb mértékben eresztik át a falba, valamint nagyszerű páradiffúziós ellenállásuk révén hozzájárulnak a szerkezetbe bejutott nedvesség rövid időn belüli távozásához.

Hőszigetelő festék választáshoz itt találhat hasznos információkat >>