Az illat valójában

Életünket már el sem tudjuk képzelni parfüm nélkül. Szaglásos identitásunk az illat.

Az állatoknál a szaglás teljesen más jelentést kap. Ők ez által különböztetik meg a fajtársuk korát, nemét, ivarérettségét, vagy esetleg vemhes-e. A párválasztásban elengedhetetlene az állati feromonok. A tudósok úgy tartják, hogy az emberek szaglása az idők folyamán elkorcsosult.

Egy tanulmány szerint az együtt lakó nők ciklusa nagyon gyakran egy idejűvé válik. Bizonyossá vált, hogy ezt a megváltozott izzadtság vezérli. A magyarázat erre sokak szerint az, hogy a férfiak megszerzésének eszköze maga a női test. Ha egy közegben a nők egy időben lesznek termékenyek, a férfi nem csaponghat, választásra kényszerül.

Az illat is egy olyan terület, ami nagyon sok információt hordoz magába. Nagyon érdekes megfigyelés az is, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése megszünteti a nők természetes illatát. A régi időkben világító eszközök hiányában a nő illat szerint döntötte el kit enged közel magához.

A világon minden kultúra tiltja, hogy házasságot kössenek a vérrokonok egymással. Azért, hogy megakadályozzák a recessziós gének kialakulását. A kutatók felfedezték, hogy az állatoknál ugyan azok a gének határozzák meg a testszagot. Ezek immunjelzőket hordoznak. Az evolúció során az életre az volt a legalkalmasabb állat, akit két szülő immunológiai védettségét hordozza.

Az embereknél ez bonyolultabban működik. A férfi vonzereje nagyban függ attól, hogy immunológiai szempontból a partnerek mennyire alkalmasak. Felnőttkorukban a nők olyan partnert keresnek tudat alatt, akiknek illata az édesapjukéra hasonlít.

Ha az illatnak ekkora jelentősége van az ember életében, akkor a parfüm elég nagy problémát okozhat. Elfedjük természetes kipárolgásunkat, ami a nőkre és a férfiakra negatívan hat. A kutatások bebizonyították, hogy ha a nő fogamzásgátló tablettát szed, akkor az belezavar a nő és a férfi közötti illatkommunikációba.