A biztonsági szolgálat általános leírása

A Biztonsági Szolgálat tagjai (recepciósok és biztonsági őrök) szolgálatukat a vagyonvédelmi szolgáltatást nyújtó vállalat által biztosított és rendszeresített formaruhában, személyazonosító kitűzővel és a szolgálat jelvényével, szükség szerint megfelelő védelmi felszereléssel (gumibot, tonfa, gázspray, stb.) látják el. A recepciós hölgyek sötétkék kosztümöt, fehér blúzt viselnek, fekete, közepes sarokmagasságú cipőjükhöz. A szolgálat női tagjainak sminkje szolid, nem feltűnő lehet. ékszereket szolgálatban visszafogottan, szolidan viselhetnek. A biztonsági őrök öltözéke fekete félcipő és fekete zokni, sötétkék öltöny, halványkék ing
és fekete bélelt kabát.

A szolgálatban lévő férfiak fülbevalót, karkötőt, feltűnő gyűrűket egyenruhán kívül hordott nyakláncot illetve látható testfelületükön test- ékszereket (piercing) nem viselhetnek. A Szolgálat tagjai munkaidejük alatt kötelesek egyenruhájuk bal oldalán viselni a részükre kiadott hitelesített kitűzőt. A kártyát átruházni, kölcsön adni, más, arra jogosulatlan személy részére beléptetés illetve kiléptetés alkalmával kiadni nem lehet, esetleges elvesztését a Szolgálat elöljárójának írásban haladéktalanul jelenteni kötelesek. A Biztonsági Szolgálat a Recepciós Szolgálatra, Személyporta Szolgálatra és a Teherporta Szolgálatra tagozódik.

Az őrszolgálatot teljesítő biztonsági őrök jegyzetfüzettel és íróeszközzel, továbbá a munkakörük ellátásához szükséges szolgálati okmányokkal (Szolgálati Napló, Kulcsnyilvántartó Lapok, stb.) vannak ellátva. A Szolgálatvezetői iroda felszerelését egy URH adó-vevő rádiókészülék teszi teljessé, további rádiókészülékek pedig a személy- és teherportákon, illetve a járőr szolgálatot teljesítőknél vannak rendszeresítve. A rádiókészülékeken forgalmazni csak röviden, lényegre törően és kizárólag a szolgálati feladatokkal összefüggésben szabad. Szigorúan tilos a készülékeket magántermészetű beszélgetések, vagy bármilyen más, a szolgálat ellátásával össze nem egyeztethető célra használni. A készülékek helytelen használatából, illetve a forgalmazás szabályainak megszegéséből eredő károkért a készüléket használó személyek teljes körű felelősséggel tartoznak. A járőrözés ellátásához egy-egy négyteljesítményű elemlámpa kerül rendszeresítésre. A járőr tevékenységének ellenőrzésére a vagyonvédelmi szolgáltatást nyújtó vállalat ellenőrző óra hálózatot épít ki. A rendszer aktív egysége a Szolgálatvezetői irodában van elhelyezve, szolgálatba lépésüket követően a járőrözést végző biztonsági őrök egymásnak adják át.